Масляна
Масляна походить від старовинного язичницького свята проводів зими, що зберігалося після прийняття християнства. Це перш за все багато ситної їжі, тому немає нічого заторного в тому, щоб в цей час поласувати, скуштувати самих різноманітних страв і не відмовляти собі ні в чому. Головною стравою на масляну є, як відомо, млинці, які печуть кожного дня з понеділка. Також Масляна відома всенародним гулянням: це танці, співи, катання з гірок, на санчатах, спорудження масляного опудала, костри тощо. Триває масляна тиждень.
Ще одна назва свята - Сирна седмиця, бо у ці дні православні готуються до Великого посту, який розпочинається після нього.Масляну святкували в Україні ще за язичництва, тоді наші пращури поклонялися Сонцю. За традицією свято відзначалося у період весняного рівнодення. З приходом християнства всі язичницькі звичаї поступово викорінювалися, однак традиція святкувати Масляну залишилася.Одна з традицій Масляної - поїдання млинців. При цьому у святковий тиждень православним забороняється їсти м’ясо, але ще можна їсти рибу, яйця, молочні продукти. За повір’ям, чим яскравіше і цікавіше прожити масляний тиждень, тим щасливішим і багатшим буде рік. Ще одна традиція - у перший день святкового тижня роблять із соломи і вдягають опудало Масниці, яке в останній день тижня спалюють.